T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / MALTEPE - Altay Çeşme İlkokulu

Duyurular

Ağu

Ağu

2021-2022 Eğitim Öğretim yılı anasınıfı listelerimiz ektedi.

Haz

Anasınıfı Kayıt İşlemleri 28.06.2021 tarihinden itibaren 11.00-15.00 saatleri arasında okulumuzda yapılacaktır.

Haz

Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıtılan ders kitapları geri dönüşümde kullanılmak amacıyla,okulumuz giriş katındaki Etkinlik Sınıfımızda toplanmaktadır. Tüm öğrenci ve velilerimizin en kısa zamanda eski kitap ve defterlerini geri dönüşüm için okulumuza teslim etmesini rica ederiz.

Aynı zamanda evinizde bulunuan,artık kullanılmayan,eski kitap,kağıt ve defter gibi malzemeleri de okulumuza getirerek geri dönüşüme katkıda bulunabilirsiniz.

Atık Kağıt Nedir?

Atık kağıt geri dönüşüm döngüsünde hammadde olarak kabul edilir. Herhangi bir kullanım alanında fonksyinonu tamamlayarak kullanılamayacak halde olduğu için elden çıkarılarak atılan tüm kağıt çeşitleri ve kartonlar atık kağıt olarak kabul edilir. Bunun yanında gazete matbaalarından çıkan hatalı gazete baskıları ve baskı fazlası gazete kağıtları da atık kağıtlar olarak görürler. Buna karşılık tek kullanım için tasarlanmış emici kağıtlar ve hijyen amaçlı kullanılan kağıtlar hijyen ve sağlık nedenlerinden dolayı geri dönüştürelemedikleri için atık kağıt olarak kabul edilmezler.

Neden Geri Dönüşüm?

Kağıt geri dönüşümü uygulanabilirlik açısından en kolay olan maddedir. Kağıt ve ambalaj atıkları atık zincirinde büyük miktarda yer alırlar. Bu yüzden geri dönüşümleri çevreye büyük ölçüde fayda getirecektir. Zira üretimi sırasında yok olan ağaç ve doğal kaynakların başında enerji tasarrufu ihtiyacı en aza indirgenecek ve atık olarak elden çıkarılması gereken kağıt miktarı da azaltılarak çöp alanlarının dolması engellenecektir.

Sağlıklı bir geri dönüşümün oluşabilmesi için bireylerin koyacağı katkı yadsınamaz. Kağıdın başarıyla geri dönüştürülebilmesi için en öncelikle yeteri miktarda atık kağıdın toplanabilmesi gerekmektedir ki dönüşüm işlemi ekonomik olarak tamamlanabilsin...Buna ek olarak atık kağıtların biriktirilmesi sırasında diğer atık türleriyle temasa girmemeleri ve dolayısıyla kirletilmemeleri gerekmektedir.Atık kağıtlar yemek atıkları, plastik, metal ve diğer çöp atıklarından ayrı bir yerde biriktirilmelidir.

Geri Dönüşüm İşlemi:

Atık olarak toplanan kağıtlar fabrikada çeşitli temizleme işleminden geçirilirler. Çoğunlukla zımba telleriyle toplanmış atık kağıtlar böylelikle zımba tellerinden arınarak diğer işlemlere hazır hale gelirler. Daha sonraki işlem kağıt üzerinde bulunan mürekkep ve yapıştırıcı maddelerin yok edilerek kağıdın geri dönüştürülme işlemine hazır hale getirilmesi sağlanır(Bu aşamada elde edilen mürekkep fazla sudan arındırılarak tekrar kullanılacak hale getirilmektedir). Arıtma ,ağartma ve renk silme işlemleriyle renkli olan kağıtların renklerinden arınması sağlanarak kağıdın her türlü üretim için hazır hale getirilmesi sağlanır. Kağıt üretimi renk ve kullanım amaçlarına göre farklılık gösterdiği için uygulanacak ön işlemler de farklılık gösterebilir. Örneğin beyaz kağıt üretimi için atık kağıtların hem artıma, renk silme hem de ağartma işleminden özenle geçirilmesi gerekmektedir.

Temizlenmiş ve arıtılmış kağıt hamuru üretim için hazır hale getirildikten sonra seri üretime başlanır. Bu aşamaya kadar elde edilen ya tek başına kullanılır ya da içine saf ağaç lifi ilave edilerek karıştırılabilir. Bu tamamen üretim/kullanım amacına bağlıdır.

Hazırlanan kağıt hamuru %99.5 i su olacak olacak şekilde su ve üretim için gerekli çeşitli kimyasallarla karıştırılarak kağıt üretim makinesine gönderilir. Bu sırada su hamurdan çekilmeye başlar ve lifler birbirine bağlanarak tabaka oluştururlar. Bu tabakadaki su bir sonraki aşamada yüksek ısıdaki metal silindirle kurutularak ve düzleştirilerek kağıdı oluştururlar. Böylelikle kağıt kullanıma hazır hale gelmiş olur. Bu aşamada üretilmek istenen amaç kapsamında kağıda son rötuşlar yapılarak kullanıma hazır hale getirilir.

Atık Kağıt Geri Dönüşümünün Çevre Üzerindeki Etkileri:

Atık kağıt geri dönüşümü normal şartlardaki bir kağıt üretimi için gerekli olan su ihtiyacını yüzde 60 oranında azaltırken, enerji ihtiyacını da yüzde 40 oranında azaltmayı başarabilmektedir.

Uygulanan ülkelerde, hava kirliliğinde yüzde 74 azalma görülürken, su kirliliğinin de bu üretime bağlı olarak yüzde 35 düştüğü gözlemlenmiştir. Buna ek olarak bertaraf etme sorunu da ortadan kalkarak , geri dönüşüm için kullanılan her ton kağıdın en az 30000 litre su tasarrufu ve 3000-4000 Kwh enerji tasarrufu yaptığı gözlemlenmiştir. Geri dönüşüm aslında ekonomi için de canlanma demek olabiliyor. Zira bu yerel endüstrinin gelişmesi ve yeni iş olanaklarının da oluşması demek oluyor.

Kağıt üretiminin geri dönüştürülerek yapıldığı ortamlarda enerji tüketiminin yüzde 28 ile 70 arasında azaldığı ve her ton geri dönüştürülmüş kağıdın 4 varil petrol tasarrufu yaptığı belirlenmiştir

İyi organize edilmiş bir toplama sistemi belediyelerin katı atık toplama yüklerini hafifleteceği gibi, çöplüklerde bertaraf edilmesi işlemini de önleyecektir. Ayrıca, üretimin atık kağıt kullanılarak yapılması halinde imalat için gerekli olan su ve kimyevi maddelerin daha az kullanılacak olması Çevre Korunması açısından son derece önemlidir.

Orman Kaynakları Açısından;

Türkiye'de orman kaynakları kağıt üretimine paralel olarak gelişmemekte, bu yüzden kağıt sanayi için hammadde sıkıntısı doğmaktadır. 1 ton kağıt üretimi için takriben 3 m³ ağaca ihtiyaç vardır ki, atık kağıdın değerlendirilebilmesi ile odun kullanımı sınırlandırılabilmektedir.

Haz

Velilerimiz için Telafi Programı hazırlandı.

Haz

Öğretmenler  için Telafi Programı hazırlandı.

Haz

Çocuklarımız için Telafi Programı hazırlandı.

Haz

Milli Eğitim Bakanlığımızın yapmış olduğu son açıklamaya göre 01 Haziran 2021 Salı gününden itibaren Tüm Türkiyede İlkokullar Yüz yüze Eğitim Öğretime başlayacaktır. Daha önce online ders yapan sınıflarımız da okulda yüz yüze eğitime devam edecektir.

May

 

Milli Eğitim Bakanlığı İlkokul  4. sınıf ve ortaokul öğrencilerimizin 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem derslerinin ölçme ve değerlendirme işlemleri salgın tedbirleri kapsamında yeniden düzenlemiştir.

İlkokul 4'üncü sınıf ile ortaokul öğrencileri için 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci dönem derslerinin sınavla değerlendirilmesi durumu, öğrencilerin tercihine bırakılmıştır.

May

Maltepe İlçe Milli Eğitim ve Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürlüğü ve Yakın Doğu Üniversitesi işbirliğinde tüm öğretmenlerimize yönelik Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Semineri, Doç. Dr. Mukaddes Sakallı DEMİROK tarafından,  21.05.2021 tarihi de saat 20.00 de online çevirim içi olarak gerçekleştirilecektir. Tüm öğretmenlerimiz davetlidi.

May

17Mayıs-1Haziran 2021 tarihleri arasında kademeli normalleşme döneminde eğitim ile ilgili basın açıklaması

May

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Öğretmen Akademileri tarafından hazırlanan ve üç ayda bir yayımlanan İstanbul Akademi dergisinin 3'üncü sayısı okurları ile buluştu. 2021 yılının İstiklal Marşı'mızın kabulünün 100. yılı olması dolayısı ile Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklal Marşı üzerine özel olarak hazırlanan derginin bu sayısına yıllar sonra dahi dönüp okunabilecek çok değerli yazılar yer alıyor.

May

Bilsem, genel zihinsel yetenek bireysel değerlendirmeleri 17 Mayıs 2021 tarihinde başlayacaktır.

Tüm veli ve öğrencilerimize duyurulur.

May

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki tüm çalışanların 10 Mayıs 2021 Pazartesi ve 11 Mayıs 2021 Salı günleri tam gün, 12 Mayıs 2021 Çarşamba günü yarım gün idari izinli sayılmaları nedeniyle belirtilen günlerde canlı ders yapılmayacaktır. Öğretmen, öğrenci ve velilerimize duyurulur.


May

İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin katılabildiği annesi ve/veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz, yetenekli öğrencilere parasız ve yatılı eğitim fırsatı tanıyan Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nın 2021 yılı sınavı, 30 Mayıs Pazar günü saat 10.00'da Türkiye'nin 28 ilinde düzenlenecek.

 

Darüşşafaka Sınavı Kayıt Bitim Tarihi: 24 Mayıs 2021, Pazartesi

Darüşşafaka Sınav Günü ve Saati: 30 Mayıs 2021, Pazar, 10:00